Fire bøger om kunstig intelligens
Kunstig intelligens er overalt. AI er blevet en naturlig del af vores hverdag, og med lanceringen af ChatGPT opstod en øget bevidst om teknologien - dens muligheder, magt og risici. Kom med ind i AI-maskinen med disse fire bøger.
Af
”Forstå kunstig intelligens før den forstår dig” er undertitlen på professor Anders Søgaards bog ”Maskinerne kommer indefra”. Biblioteket griber opfordringen og anbefaler fire titler om kunstig intelligens.
Argumenter for mennesker
Medieanalytiker Christiane Vejløs bog har det dobbelte formål at gøre os klogere på maskinen og mennesket. Spækket med anekdoter, chatbot-samtaler og interviews er bogen en sociologisk undersøgelse af menneskets unikke natur og maskinernes muligheder og ikke mindst begrænsninger.
Maskinerne kommer indefra
Anders Søgaards ærinde er det samme. Tilgangen er mere nøgtern og præget af forfatterens datalogiske indsigt. Søgaard opstiller forskellige, realistiske scenarier for vores fælles fremtid med AI og opfordrer til, at vi hver især overvejer, hvor langt vi vil invitere teknologien ind.
Matematiske væsner eller Delte drømme
Den finske forfatter Leena Krohns novellesamling er kommet på dansk i 2024, men er oprindeligt fra 1992. Bogen består af tolv skønlitterære, filosofiske og til tider gyselige fortællinger om den frie vilje, programmering, algoritmer og mennesker.
Maniac
Hos chilenske Benjamin Labatut følger vi matematikgeniet (og atombombens fader) John von Neumanns vanvittige bestræbelser på at skabe en maskine, som kan tænke selv. Ligesom Labatuts tidligere roman ”Når vi ikke længere forstår verden” er det en fortælling om virkelige videnskabelige landvindinger og grænsen mellem vision og vanvid.
Alle titler kan lånes på biblioteket, hvor personale i kød og blod står klar til at hjælpe.