Litteratur

Feriedestinationer, du kun finder i fremtiden

Med ferien for døren er der én rejsedestination, der er åben for os alle, som ikke belaster miljøet, ikke koster en formue og alligevel åbner verden for den rejsende. Det er naturligvis fremtiden.

Af biblioteket

Hånd holder en lille jordklode
Foto:Porapak Apichodilok, Pexels

Vi bevæger os alle imod fremtiden et sekund ad gangen. Men hvad venter derude, når rejsen er overstået?  Det kan disse vidt forskellige romaner give et bud på.

Et brændende Sverige

Sverige virker måske som et stille og roligt land - men der skal ikke meget til, før facaderne begynder at smuldre.

Jens Liljestrands "Selv hvis alt forsvinder" føles som om den ikke bare fortæller om næste år, men måske i går, og man blot har overset overskriften i aviserne. Her puster klimakrisen til skovbrandene i vores naboland, og pludselig er selv velstillede borgere på flugt i deres eget land. I fire spor viser Liljestrand, hvordan efterdønningerne udspiller sig, når velfærdssamfundet bliver rystet, og det er en både intenst og overraskende historie.

"Selv hvis alt forsvinder" er til en dag i skyggen, mens sommeren bliver varmere, og en skovbrand bryder ud et sted i verden.

Månen Coyote

Drømmer du om at stikke af fra det hele og begynde forfra? Så skal du bare rejse 46 lysår til planeten Bear og dens måne Coyote.

Det er, hvad en gruppe oprørere gør i Allen M. Steeles "Coyote": De forlader et fascistisk USA og genfinder pionerånden. Så historien her starter måske nok med futuristisk teknologi, men vi ender snart i en overlevelsessituation på en fremmed planet, hvor det er snarrådighed og overskud, der skal bære kolonisterne igennem. På den måde er der næsten tale om en lidt gammeldags roman, men heldigvis også en læseværdig en af slagsen. Bogen er første bind af tre, hvis man vil forlænge ferien på Coyote.

"Coyote" er bogen, hvis man drømmer om at tilbringe sin ferie alene i vildmarken.

Saturn

For mange handler ferien om rejsen - så hvad er mere nærliggende end en god lang rejse til planeten Saturn og menneskehedens skæbne?

Arthur C. Clarkes "Rumrejsen år 2001" er en klassiker - nok mest i kraft af filmen, men bogen er en tætpakket omgang hård science fiction, der tør lege med de helt store spørgsmål. Lige sådan en blanding, der kan sætte god smag på en ferie. Den følger de videnskabsfolk, der sendes mod Iapetus, en af Saturns måner, for at finde målet for og grunden til et signal sendt fra Månen. Det er menneskehedens første møde med andre intelligente væsener - og muligvis et møde, der er helt ud over ens  fatteevne.

"Rumrejsen år 2001" er en bog for dem, for hvem rejsen er næsten lige så vigtig som målet, og som synes, at ferien gælder om at få nye perspektiver på verden.

Planeten Arrakis

Drømmer du om sandstrand i ferien, så er Arrakis halvdelen af svaret - den er lutter sand.

Arrakis' mere populære navn er naturligvis "Dune" eller "Klit". Og for dem, der bruger ferien på klassikerne, er det et værk, der er svær at komme uden om. Det er politiske intriger, storladent drama, økologisk spekulation og masser af action - alt sammen på baggrund af planeten Arrakis og kampen om det økonomiske, politiske og religiøse herredømme. Det er en kompleks roman, der kræver plads og overskud -- lige hvad ferien byder på.

"Dune" er en bog, enhver science fiction-læser bør have været forbi - og mere end fyrre år efter at den oprindelige trilogi udkom på dansk, er vi begyndt at se fortsættelser i oversættelse, så der er nok at kaste sig over.

Det virtuelle rum

Det er en gammel drøm: at overflytte vore bevidstheder til computeren og leve det perfekte liv som en evig ferie.

I Søren Linds "Kontinuum" lader det virtuelle efterliv dog ikke til at være helt færdigt. Fortælleren er spiludvikler og har selv været med til at designe Kontinuum, en virtuel verden lavet til at huse rige menneskers bevidsthed efter døden - men fortælleren er selv blevet en af de første indflyttere i det, der virker ufærdigt og foruroligende. Men den virkelige verden har stadig sine kløer i ham, og han svæver i en sær uvirkelighed, mellem liv og død.

"Kontinuum" er en fint fortættet lille roman, der byder på sin helt egen stemning - og endda et bud på sit eget soundtrack. Lige præcis sådan en bog, man kan lade sig flyde hen i, når man har ferie.