100 år med Mrs. Dalloway og Virginia Woolf
Den 14. maj 2025 er det 100 år siden, at 'Mrs. Dalloway' udkom. Jubilæet er en anledning til at læse klassikeren, som beskriver det menneskelige sind på en helt ny måde.
Af Lise Vandborg
Virginia Woolf (1882 - 1941) er en af modernismens pionerer. Sammen med James Joyce fornyede hun romanformen i det 20. århundrede ved at betone den indre virkelighed frem for den ydre handling. Stilen kaldes ”stream-of-consciousness” og revolutionerede forståelsen af, hvordan en roman kunne skildre menneskets tanker og sanseindtryk.
Et dirrende døgn i Mrs. Dalloways liv
'Mrs. Dalloway' foregår i løbet af en enkelt dag i 1923 og begynder med den berømte sætning: ”Mrs. Dalloway sagde, hun selv ville købe blomsterne.”
Blomsterne er til den fest, som Clarissa vil holde om aftenen for sin mand. Man oplever hendes tankemylder i ét langt, flydende forløb, og via hendes sanser kan man lugte, smage og se Londons gader i en tid præget af Første Verdenskrig.
Død og ødelæggelse
Samtidig følger vi den traumatiserede krigsveteranen Septimus, som ser døden og krigens ødelæggelser overalt. Woolf sætter de to verdener over for hinanden: Clarissas selskabelige cirkler over for Septimus’ angstfyldte isolation.
De mødes aldrig, men en strøm af følelser – melankoli, glæde og sorg – skvulper mellem dem som tidevand, der bevæger sig frem og tilbage.
Menneskets komplekse indre
Woolfs særlige evne til at indfange og beskrive menneskelige sindstilstande og psykisk sårbarhed minder os om, hvor kompleks menneskets indre virkelighed kan være – og hvor afgørende den er at udforske.
Clarissa kan ses som et offer for tidens og overklassens konventioner: ”Skønt dobbelt så begavet som han, måtte hun se tingene med hans øjne – en af tragedierne ved ægteskabet.”
Inspiration til bog og film
’Mrs. Dalloway’ er omdrejningspunktet i Stephen Daldrys film ’The Hours’ fra 2002, som er baseret på Michael Cunninghams roman ’Timerne’.
Fortællestilen i både bogen og filmen lægger sig tæt op ad Mrs. Dalloway med lange indre monologer. Både bogen og filmen starter med at vise Woolfs selvmord i 1941 og følger derefter en dag i tre kvinders liv. Den ene er Woolf selv, som netop er begyndt på 'Mrs. Dalloway’, samtidig med at hun kæmper med sin snigende depression.
Mrs. Dalloway i et større perspektiv
Såvel bogen som filmen kan anbefales og sætter ’Mrs. Dalloway’ i et nyt perspektiv. Desuden er 100-års jubilæet en anledning til at dykke ned i hele Virginia Woolfs banebrydende forfatterskab.
100 år efter udgivelsen af 'Mrs. Dalloway' er der ingen tvivl om, at bogen har sat varige spor i litteraturen og hos læserne.